Hoe beperk je kosten bij beleggingsfondsen? Slimme tips!

2 June 2023

Beleggen in beleggingsfondsen kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Maar de kosten die hierbij komen kijken, kunnen een flinke hap nemen uit je rendement. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten te beperken. In dit artikel geven we je enkele slimme tips om de kosten bij beleggingsfondsen te verlagen.

Tips om de kosten van beleggingsfondsen te verlagen

Er zijn verschillende manieren om de kosten van beleggingsfondsen te verlagen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om minder geld uit te geven aan je beleggingen en meer rendement te behalen:

Passief versus actief beleggen

Passief beleggen in indexfondsen of ETF's (exchange-traded funds) kan een goedkopere optie zijn dan actief beleggen in individuele aandelen. Bij passief beleggen volg je simpelweg de markt, terwijl je bij actief beleggen constant op zoek bent naar winstgevende investeringen. Passieve beleggingsfondsen hebben over het algemeen lagere kosten dan actieve fondsen, omdat er minder handelingen worden verricht en er minder beheer nodig is.

Daarom is het verstandig om goed na te denken over welke vorm van beleggen het beste bij jou past. Als je kosten wilt besparen, kan passief beleggen een verstandige keuze zijn. Uiteraard is het belangrijk om ook naar andere factoren te kijken, zoals het verwachte rendement en de risico's van de belegging.

Let op de kostenstructuur van het fonds

De kosten bij beleggingsfondsen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de kostenstructuur van het fonds. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de verschillende kosten die een fonds in rekening brengt voordat je besluit om hierin te beleggen.

Beheerkosten en transactiekosten

De twee belangrijkste kosten bij beleggingsfondsen zijn de beheerkosten en de transactiekosten. Beheerkosten zijn de kosten die het fonds in rekening brengt voor het beheren van je beleggingen. Transactiekosten zijn de kosten die je betaalt wanneer je aandelen of andere effecten koopt of verkoopt.

Om de kosten te beperken, is het verstandig om te zoeken naar fondsen met lage beheerkosten en transactiekosten. Ook is het belangrijk om te kijken naar eventuele andere kosten, zoals instapkosten, uitstapkosten en prestatievergoedingen. Let hier dus goed op bij het kiezen van een beleggingsfonds.

Maak gebruik van online beleggingsplatforms

Online beleggingsplatforms kunnen een goedkopere manier zijn om te beleggen in beleggingsfondsen. Deze platforms bieden vaak lagere kosten aan dan traditionele banken en vermogensbeheerders. Bovendien bieden sommige platforms ook de mogelijkheid om zonder kosten te handelen in bepaalde fondsen.

Door gebruik te maken van een online beleggingsplatform, kun je dus flink besparen op de kosten bij beleggingsfondsen. Vergelijk verschillende platforms op het gebied van kosten, gebruikersgemak en het aanbod van beleggingsfondsen om het platform te vinden dat het beste bij jou past.

cloud-syncearthbullhorn linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram